Novi broj

Welcome to Estetica #4

Reč urednika: Od svih frizerskih veština vrednih divljenja, boljenje kose je jedna od najintrigantnijih. Evo i zašto!

Od svih fizerskih veština vrednih divljenja, bojenje kose je možda jedna od najintrigantnijih. Da li zato što donosi najveću transformaciju?

Umeće izbora i primene boje, bilo u slikarstvu, fotografiji, na filmu ili na kosi, sinonim je čiste umetnosti, i kao takvo – umetniku nudi beskrajne kreativne mogućnosti. Baš kao što se slikar suočava s čistim, belim platnom, samo sa četkicom u ruci i idejom u glavi, tako i frizer mora da vizualizuje zamisao a zatim i da je svojim radom materijalizuje. Frizer, doduše, radi s ljudima, mora u obzir da uzme i psihologiju svog klijenta, njegove želje i stil. Njegov rad neće završiti u muzeju, ali će možda imati i veći značaj od artefakta, jer ima moć da potpuno promeni način na koji klijent vidi i doživljava sebe.

Frizerska profesija može da transformiše život – ne samo boju kose.

Dobar frizer izazove svog zanimanja doživljava kao mogućnost za profesionalni rast. On shvata da je bojenje kose umetnost koja je živa i neprestano se menja. On lovi i prati sve novitete u magazinima i na društvenim mrežama. Svestan je da je edukacija ključna reč za uspeh i dugovečnost u njegovoj branši. Svaku novu tehniku nanošenja ili najnoviji proizvod on vidi kao mogućnost da nastavi da uči, a zatim se trudi da prilagodi svoje znanje očekivanjima i željama klijenata. Dobar frizer je svestan da je usluga bojenja najskuplja u njegovom salonu, pa preuzima odgovornost da ispuni želje i očekivanja klijenta da mu uvek ponudi najbolju verziju sebe. On shvata da je savetovanje klijenta, komunikacija, ključ kvalitetne usluge, da ne postoje pogrešne tehnike ili “grozne” boje, već samo dobri ili loši izbori. On uzima u obzir specifičnosti svake osobe koja sedne u njegovu stolicu, njen životni stil, u kakvim se društvenim krugovima kreće, crte lica, ton kože, način oblačenja i sve to ukalkuliše u svoju zamisao, pre nego što klijentu predloži konkretnu boju. Dobar frizer ljude oko sebe boji bojama koje im ulepšavaju život.

Voleli bismo da čujemo i mi vas: pišite na esteticaserbia@gmail.com